top of page
oto kılavuz
oto haber kılavuz
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Atatürk'ün Kullandığı Otomobiller

1900'lü yılların başlarından itibaren, iktidarların, krallıkların veya imparatorlukların temsil edilmesinde otomobiller gücün sembolü olarak önemli rol oynamaya başlamıştı. Güçlü görünmek her konuda olduğu gibi sahip olunan otomobiller için de önemliydi. Lüks siyah otomobiller devlet yöneticilerinin vazgeçilmez tercihleri hâline geliyordu. Tercih edilen otomobiller çoğunlukla otomotiv endüstrisinin doğduğu Amerika'nın lüks otomobil üreticileri Cadillac, Packard ve Lincoln'dü. Almanların devlet büyüklerine sattığı tek marka ise herkesin tahmin edebileceği üzere Mercedes'ti. O dönemlerde yani 1930'lu yıllarda Mercedes'in heybetiyle kendisine hayran bırakan otomobili ise, bugün hâlâ üretilen S Class'ın dedesi olarak nitelendirilen Mercedes-Benz 770 (W07 Grand Mercedes)


Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de dönemin en prestijli markalarını tercih etmiştir. Atatürk'ün 3 otomobil ve 1 motosiklet olmak üzere toplam 4 farklı araçla seyahat ettiği biliniyor.


MercedesBenz Sindelfingen

Atatürk'ün bilinen ilk otomobili 1924-1929 yılları arasında üretilen Mercedes-Benz Sindelfingen modelidir. Her ne kadar bu otomobili Atatürk'ün tercih ettiği iddia edilse de, doğruluk payı daha fazla olan iddia ise bu otomobillerin tamamının Atatürk'e hediye edildiği. Sonrasında da ilk MercedesBenz satış ofisi de ülkemizde açılmıştır. 100 beygir güce ve 4 silindire sahip olan Sindelfingen'in ön koltukları deri arka koltukları kumaştı. Sindelfingen şu an herhangi bir müzede sergilenmiyor.


Cadillac 80 Serisi


1936 yılında İş Bankası tarafından Atatürk'e hediye edilen Cadillac 80, Atatürk'ün vefatına kadar makam aracı olarak kullanılmıştır. Bu araç döneminin en teknolojik, en güçlü motora sahip otomobillerinden birisi. 12 silindirli 6800cc'lik motor, 150 beygirlik güç üretebiliyordu. Cadillac’ın yuvarlak çerçeveli gösterge tablosundaki saat 09.05’e ayarlanmıştır. Otomobil Ankara Hususi 0645 (AH0645) plakalı halde Anıtkabir'de sergilenmektedir.



Lincoln K Series Cabrio


Atatürk’ün 2 adet Lincoln araba kullandığı biliniyor. Bu otomobiller, Lincoln K serisi olup Lincoln’ün tek Cabriolet versiyonu olma özelliğini taşıyorlar. Her iki otomobil de 1934 model olup 1935 ile 1938 yılları arasında makam aracı olarak kullanılmıştır. Genelde tören arabası olarak görülen bu araçlar aynı zamanda zırhlıdırlar. Aynı Cadillac gibi bu arabalar da Anıtkabir’de sergilenmektedir.



Araçların teknik özellikleri: 3 ileri manuel vitesli, Stromberg Karbüratör'lü, 6.8 litrelik, 150 HP güç üretebilen motorlara sahipti. Şoför mahallinde siyah deri kaplı koltukları, katlanır ara koltuk ve sabit arka koltuğu, 8 kurşun geçirmez cam, kumaş kaplı tavanı ve halı kaplı yer döşemeleriyle dikkat çekiyorlardı.



Gazi Mustafa Kemal'i de bu vesile ile saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.

Comentarios


bottom of page