top of page
  • Atahan TOPKÜL

Görevimiz Elektrik: Porsche Mission E


Tesla Model S’e rakip olacak Porsche Mission E, 1 trilyon € gibi büyük bir yatırımla ve 1400 kişiye istihdam sağlayarak 2020 yılında bayilerde yerini alacak.

Porsche Mission E, ilk örtüsü kalktığı zaman yani, 2015’de Frankfurt Otomobil Fuarı’nın yıldızıydı. 2020’ye kadar satışa sürülmeyecek olsa da Eylül ayındaki Paris Otomobil Fuarı ve 2016 Los Angeles Otomobil Fuarı’nda araç hakkında daha çok bilgiye sahip olduk. Porsche bir yılda 20.000 otomobil satmayı ve hatta yüksek performanslı GT-E varyasyonu ile Mission E platformuna çeşitlilik eklemeyi planlıyor.

Auto Express’e konuşan, Porsche CEO’su Oliver Blume, Tesla Model S’in Mission E ile aynı tarihte çıkıp rekabet çıkaracağını ama Porsche’nin tam otonom bir araç piyasaya sürmeyi planlamadıklarını söyledi.

Blume ayrıca, sürücünün trafik sıkışık iken gazete okumak istemesine ya da aracın otomatik parka olanak tanıyan otonom özellikler içerdiğini ama sürüş zevkinin sürücüye ait olması gerektiğini düşündükleri için aracın tamamen otonom olmasını planlamadıklarını ekledi.

Porsche Mission E: Menzil ve Performans

Porsche Mission E, olağanüstü bir performansa sahip. Dolu bir batarya ile yaklaşık 500 km mesafe gidebilecek ve hızlı şarj istasyonlarında sadece 15 dakikada bataryası %80’e kadar şarj edilebilecek. Blume şarj süresi ile ilgili olarak uzun yolculuklarda bu zamanın kabul edilebilir olduğunu söyledi.

Bu kadar kısa sürede dolum yapılması içinse, hızlı şarj istasyonu gücünün 150 kW ya da daha olması gerekiyor. Porsche VW’in hızlı şarj projesi için liderlik yaparken, gelişim sürecinde markanın ayrıca Volkswagen grubu dışında da birçok organizasyonla çalıştığını belirtti.

Şarj teknolojisi, Tesla'nın "Supercharger" ağları ile de uyumlu olabilecek, ancak adaptör kullanımı gerekecek. Blume, Tesla sahiplerinin Porsche tarafından kurulacak altyapıyı kullanamamasının bir sebebi olmadığını söyledi. Öte yandan Tesla’ nın şebeke ağını Tesla dışı modellere açıp açmayacağı belli değil.

Blume, müşterilere Mission E çıktığı zaman hızlı şarj istasyonlarının da kullanıma açılmış olacağını müjdeliyor.

Markanın ilk tam elektrikli aracı, batarya ile çalışan Porschelerde yeni bir dönemin habercisi olacak ve onu üretecek olan tesise büyük bir yatırım ve iş olanağı getirecek.

Arka planda VW grubuyla beraber dizel filtreyi araca monte etmeye çalışırken, lüks marka, VW ile önümüzdeki birkaç yıl içinde daha çok elektrikli ve hibrit model çıkaracaklarını ve bu konuda karşılıklı anlaşma sağladıklarını da belirtti. Grup, bir sonraki Phaeton salonunun elektrikli olacağını doğrulamıştı. Şimdi ise Porsche, 592 beygirlik Misyon E ile daha çok performans odaklı bir otomobil üretmeye başlayacak.

Anlaşmaya göre bir ekstra montaj fabrikası ve bir boya atölyesi için Porsche'nin ana Stuttgart yerleşkesinde yaklaşık 700 milyon Euro'luk yatırım yapılacak. Mevcut motor fabrikası elektrik motoru üretimi için de genişletilecek, tek başına 1400'den fazla istihdam olanağı sağlayacak. 300 milyon Euro ile de şirketin diğer alanlarına yatırım yapacak.

Görev E, Porsche’nin hibrit süper otomobili 918’in vahşiliğini, Panamera’nın oranları ve daha havalı silüetiyle birleştirecek. Alüminyum, çelik ve karbon elyaf takviyeli polimer karışımı ile inşa edilmiş. Yere çok yakın konumlandırılan gövde, aracın yüksekliğinin 1300mm’ye kadar düşürülmesini sağlamış. Aracın ön kısmında 21 inç arkasında ise 22 inçlik karbon jantlar yer alıyor.

Dört nokta matrisli LED farlar, 911’de görülen estetik küme tasarımının yeniden yorumlanmasıyla oluşturulurken, 918’den ilham alan tavan ve heybetli arka kısım oldukça aerodinamik bir şekilde tasarlanmış. Mission E’nin bir diğer ayırt edici özelliği de kabine daha kolay erişim imkanı veren arkaya doğru açılan kapılara ve kapıya entegre B sütununa sahip olması.

Porsche, performans açısından Le Mans ödüllü 919 Hibrid yarış otomobilinden ilham almış. Porsche, bu yeni 800 voltluk bir sürüş sistemini, satıştaki diğer elektrikli otomobillerdeki sistemlerden iki kat daha güçlü olduğunu iddia ediyor. İki elektrik motordan ve güçlü bir batarya paketinden oluşan sistem, Mission E'nin dört tekerleğine 592 beygir gücü veriyor.

Mission E bu güçlü altyapısıyla 0’dan 100 km/sa’e 3,5 saniyede çıkabiliyor. 200 km/h hız için ise 9 saniye daha gerekiyor. Konsept aynı zamanda dört tekerden yönlendirme özelliğine sahip ve buna Porsche’nin tekerleklere ayrı ayrı güç dağıtımı yapan Tork Vektörleme sistemi eklenince karşımıza viraj canavarı diyebileceğimiz bir otomobil tablosu çıkıyor.

Diğer teknolojik donanımların arasında, pilleri endüktif şarjla kablosuz olarak doldurulabilen bir sistem de var. Konseptin ön kapının önündeki kısım, klasik şarj bağlantı noktasını gizliyor. Aracın içinde ise Porsche, otomobilin ana fonksiyonlarının çalışması için göz izleme ve jest kontrol teknolojisi kullanacak.

Gösterge paneli, 3 boyutlu ekran ve geleneksel gösterge tablosu olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor. Gösterge tablosu, sürücünün hareketlerine tepki gösteriyor ve böylece sürücünün bakış hizasında ve her zaman görülebilir olmasını sağlıyor.

Gösterge paneli boyunca uzanan hologramlı ekrandan, uygulama seçimi, navigasyon, medya gibi birincil işlevlerin kontrolü sağlanıyor. Orta konsola yerleştirilen ekranla da sürücü ya da yolcular daha ayrıntılı bilgilere ulaşabiliyorlar.

Porsche Yılda 20,000 Adet Satmayı Planlıyor

Porsche hali hazırda elektrikli otomobillerin geleceği için büyük bir hırsa sahip ve CEO Oliver Blume’a göre, Alman otomobil üreticisi, yılda 20.000 adetlik tedarik zinciri hedefliyor ve bu hedeflerini şimdiden hazırlıyor.

20,000 adetlik Mission E satışı 911, Macan, Boxster, Cayman ve Cayenne satışlarının arkasında kalsa da, firmanın geçtiğimiz yıl 225.221 adetlik satış rakamını düşününce hala Porsche’nin genel üretiminin kayda değer bir parçasını temsil edecek.

Bununla birlikte, Tesla gibi yılda 50.000 adetten fazla üreten rakiplere bakıldığında, lüks ve tam elektrikli performans otomobillerine olan talebin gün geçtikçe büyüdüğü bir gerçek.

Mission E, her ne kadar bir elektrikli otomobil olsa da Porsche genlerini taşıyacak bir sporcu olacağı açık. Tesla gibi rakiplerine ne kadar kafa tutabileceğini görmek için galiba biraz sabretmemiz gerekecek. Otokılavuz’u takipte kalın.

bottom of page