top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Faraday Tesla'ya Karşı: Kapışma Başlasın


Tesla'nın tüm suçlamalarına rağmen Faraday Future ilk otomobilini üretmeye hazırlanıyor.

Las Vegas'taki geniş katılımlı bir etkinlikte, 2017 Tüketici Elektroniği Fuarı'nın (CES) bir parçası olarak, Amerikan Faraday Future'ın elektrikli ve şaşırtıcı derecede becerikli otomobili FF 91 resmen açıklandı.

Otomotiv firmasının gizli finansal problemleri son zamanlarda kulaktan kulağa yayılmaya başlamışken, birçok kişi Faraday Future'ın bu gösteriyi yapacağını tahmin bile edemiyordu. Bu yeni başlangıç, şirket için geleceğe atılmış büyük bir adım olmasına rağmen Tesla'nın acımasız iddiaları insanların kafasını karıştırmaya devam ediyor.

FF 91 olarak adlandırılan bu otomobil, segmentindeki otomobiller ile kıyaslandığında en büyük eV'luk aküye sahip. 130 kWh'lık aküsü ile marka tarafından "yeni bir tür" olarak lanse ediliyor. 600 kilometre menzile sahip olan bu otomobil sadece kendi segmentinin değil, diğer segmentlerin de sınırlarını zorluyor. İşin daha da ilgi çekici tarafı, araçta birden fazla motor kullanılarak motor 1050 beygir güce kadar çıkabiliyor. Tam da insanlığın ihtiyacı olan şey. Üstün performans ve çevre dostluğu. Öyle ki araç 0'dan 100'e 2.39 saniyede çıkabiliyor.

Firma haklı olarak bu başarının ardından, Tesla Model S P100D'nin 0-100km/sa hızlanmasının 2.6 saniye olduğunu ve bu rekoru bertaraf ettiğini bildirdi. Hava koşulları ve lastikler gibi farklı değişkenlerde de P100D'den 2.59 saniye gibi ciddi bir rakamla daha çabuk tamamladı. Tesla'nın segmentindeki krallığına son verebilecek özelliklere sahip bir otomobil olduğunu da böylelikle kanıtlamış oldu.

Elektrikli otomobiller için tahmin edebileceğiniz gibi en büyük sıkıntılardan birisi şarj. Faraday Future bu sorunu ortadan kaldırabilmek için ellerinden gelen her imkanı kullanacağının sözünü verdi. Böylelikle elektrikli otomobil düşünenler için, duymak istedikleri en güzel bilgiyi vermiş oldu. Şöyle ki, FF kuracakları istasyonlarda sadece saatte 200kw’lık batarya doldurma hızına sahip olacağını söylüyor. Bu da 40 dakikadan kısa sürede yapılan şarjla şarjla 600 kilometre gezebileceğiniz anlamına geliyor.(Batarya paketi kapasitesi 130 kwsa’den başlıyor)

FF 91’un otonom modu değişken sürüş koşullarına uyum sağlıyabiliyor. İçinde bir lazer tarayıcı(LIDAR Scanner) da bulunduran FF 91, şu anda tüm araçlar üzerindeki en kapsamlı sensör sistemini taşıyor. FF tasarımda kolaya kaçmadığını da böylelikle belli etmiş oluyor. LIDAR otonom moddayken açılarak çevredeki nesnelerin 3 boyutlu görüntüsünü çıkaracak. Normal sürüş modundaysa kapanarak görüş mesafesini kısıtlamayacak.

Tarayıcılar araç otonom sürüş modunda iken çalışacak. Peki bu kadar sistem sadece otonom sürüş için mi tasarlandı ? Tabi ki hayır. Sensörler, araç otonom modda olmadığında da LIDAR dışındaki aktif güvenlik sistemlerini çalıştıracak.

Bu kadar teknolojiyi bir araya getiren şirket tabi ki otonom park etme özelliğini atlamadı. Bu özellik sayesinde, siz otomobilden çıkıp gitseniz bile, komut verdiğiniz taktirde otomobil park yerini arıyor ve sürücünün bir şey yapmasına gerek kalmadan kendini park edebiliyor. Basın toplantısındaki gösteride ikinci sefer denemelerinde bu vaatlerini yerine getiremediler ancak bütün sıkıntılara rağmen Faraday Future, hiçbir sürücünün park etmek zorunda kalmayacağını garanti ediyor.

Ayrıca FF, bu otomobilin sürücüsüyle uyumlu dijital bir ekosistemi kullanan ilk otomobil olacağını da ekledi. Mantık, sistemler arasında eksiksiz bilgi aktarımı üzerine kurulmuş. Böylece sürücüler telefon veya bilgisayardaki verileri arabaya sorunsuz bir şekilde aktarabiliyor. FF 91 ayrıca, arabaya yerleştirilen full HD ekranları da araçtakilerin hizmetine sunacak. Araçtaki arızaları, bilgilendirmeleri ve veri akışını sürücü bu ekranlardan rahatlıkla takip edebilecek. Ayrıca aracı çalıştırmak için bir anahtara ihtiyacınız da olmayacak. Akıllı telefonlarınızdan Bluetooth bağlantısına veya FF ID uygulamasıyla aracınızın kilidini kolayca açabilecek ve aynı yöntemle aracınızı kişiselleştirebilirsiniz.

Station-Wagon ile Crossover arasında tasarlanan bu otomobil, ön kısmında tüm yüzeyi saran led aydınlatmalarla adeta içindeki teknolojiyi dışına yansıtarak son derece spor bir ön tasarıma sahip olmuş.

Aerodinamik bir otomobilin özellikle de elektrikli bir otomobilin en önemli unsurlarından birisi. FF bu konuda çok uğraşmış olmalı ki sürtünme katsayısını 0.25'e kadar indirmiş. Araç sürüş yüksekliğini, daha iyi performans sağlamak veya daha aerodinamik bir yapıya sahip olmak için kendisi ayarlayabiliyor. Öyle ki, tekerleklerde bile otomobilin sürtünmesinin azaltılması için gerektiğinde açılıp kapanan panjurlar bulunuyor

FF alışılmış kapı kollarını seçmek yerine araçlarına dokunmatik kapı sistemini uygulamayı düşünüyor. Kabinde ise yolcularına 4.27 metreküplük geniş bir iç hacim sunuyor. Firmaya göre, otomobilin uzun dingil mesafesi ve boyutu, bir Mercedes-Maybach'dan bile daha fazla arkaya yatabilen arka koltuklara sahip olmasını sağlıyor.

Çinli milyarder Jia Yueting'in desteklediği otomobil üreticisi, web sitesinde, 300 adet ile sınırlı araçların "FF 91 Alliance Edition" a yükseltilebilmesi için 5.000 Dolarlık bir opsiyon sunuyor. Eğer memnun kalınmazsa şirket bu farkı kullanıcısına geri ödüyor.

Faraday Future FF 91'in 2018'de piyasaya çıkması bekleniyor. Bu süre zarfındaki Tesla-Faraday çekişmelerinden ve Faraday’ın geleceğinden haberdar olmak için Otokılavuz'u takipte kalın.

bottom of page