top of page
  • Ahmet YASİN

Trump'ın Twitter Hedefi Şimdi De Japon Markalar


Amerika Başkanı Donald Trump Gelişmeleri Genellikle Twitter Üzerinden Duyurmayı Tercih Ediyor.

Trump, daha önce GM ve Ford hakkında tweetler paylaşıp, otomobil üretimini Meksika'ya taşımayı planlayan iki şirketi de görüşmek için yanına çağırmıştı. Perşembe günü Trump, Toyota'nın satış rekorları kıran Corolla'sını üretmek için Meksika'nın Baja kentinde yeni bir fabrika inşa etmeyi planladığını tweetledi. Buraya kadarı normal. Sıkıntı ise şu; eğer Toyota, Ford'un yaptığı gibi Meksika'dan vazgeçip, tesisi ABD'de inşa etmezse şirketi büyük bir vergi tehdidi bekliyor.

Donald Trump tweetinde “Toyota Motor Meksika Baja’da, ABD’ye satacakları Corolla’ları üreteceklerini söyledi. ASLA! Ya ABD’de üretin ya da büyük gümrük vergilerine hazırlıklı olun” diyerek aslında Meksika'ya yatırım yapacak diğer şirketlere de göz dağı veriyor.

Japon otomobil şirketi Trump'a yanıt olarak, yaklaşık 60 yıldır ABD'deki kültür dokusunun bir parçası olduğunu ve Baja'da olmasa da, Guanajuato'daki yeni fabrikasının üretim hacmini veya istihdamı azaltmayacağını söyleyen bir bildiri yayınladı:

''Toyota yaklaşık 60 yıldır ABD'de kültür kumaşının bir parçası olmuştur. Meksika'nın Nisan ayında açıkladığı Ganajuato'daki yeni fabrikamızın bir sonucu olarak ABD'de üretim hacmi veya istihdamı düşüş göstermeyecektir. ABD, 10 üretim tesisi, 1.500 bayilik ve 136.000 çalışanı bulunan 21.9 milyar doların üzerinde doğrudan yatırımla Toyota, Trump Yönetiminin, tüketicilerin ve otomotiv endüstrisinin yararınadır.''

Nissan'ın ise Trump’ın otomobil üreticilerinin, üretim hattını Meksika’ya taşınmasıyla ilgili yorumlarına yaklaşımı daha pasif-agresif oldu. Trump henüz Nissan’ı tam olarak hedef almamış olsa da, marka eleştirilmek için sırada beklemek istemedi.

Japon marka yukarıdaki bilgilendirici grafiği yayınlayarak, ABD’de üretiminin ne kadarının yapıldığını ayrıntılarıyla anlattı. Şirket, son yıllardaki stratejik yatırımlarını ve ABD’deki varlığını vurgularken, ABD'li tüketicilerin artan ihtiyaçlarını karşılayacak kaliteli araçlar üretmeye devam edeceğini söyledi.

ABD'de satılan Nissan ve Infiniti marka araçların yüzde 79,5'inin Kuzey Amerika'da yapılması, toplamda 15 milyon otomobil ve 10 milyon motor üretildiğini göz önünde bulundurunca gerçekten etkileyici bir istatistik. Otomobil üreticisi 22 binin üstünde Amerikan çalışanına yıllık 1.3 milyar Dolar maaş veriyor. Nissan, 1981’den günümüze kadar ABD’de imalata 11 milyon Doların üstünde yatırım yaptı.

Tabii ki de Trump'ın tweetine tepkiler aynı seçim sonuçlarında olduğu gibi ülkeyi ikiye böldü. Rahatsız olanlar da vardı savunanlar da. Birçok insanın şu sıralar Trump ve kızının ürünlerini Çin ya da Meksika'da ürettiğiyle ilgili fotoğraflar gerçekse, bu Trump’ı biraz köşeye sıkıştırabilir. Otokılavuz’u takipte kalın.

bottom of page