top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Subaru BRZ'ye Kuş Uygulaması Eklendi, Ama Kaputun Altı!


Subaru BRZ örtüsü kaldırıldığından beri otomobil tutkunlarının gözdelerinden. Yine de BRZ’de kimsenin içine sinmeyen bir şey vardı. Görünen o ki; Subaru, BRZ’deki eksiği çok yanlış anlamış.

Alçak ve hafif olan bu spor otomobili sürmek gerçekten keyifli olmalı. Üstüne ergonomik direksiyon mükemmel yol tutuşla birleşince acabalar yerini kesinliğe bırakıyor. Ancak araç üretime başladığı günden beri, şirkette çalışanların aklında değişmeyen bir soru var: Kuşlar nerede ?

Subaru, müşterilerini tam olarak tatmin edebilmek için sıradan özelliklerden çok daha farklı özelliklere sahip araçlar üretmeye başlıyor. Bunlardan birisi ''e-Bird'' uygulaması. Araçta bulunan uygulama sayesinde kuşların göç etme dönemlerini ve aracın yakınında hangi kuş türlerinin bulunduğunu sürücüye bildiriyor. Kulağa ilk duyuşta gereksiz ve saçma bir özellik gibi gelse de neden eğlenceli olmasın ki?

Telefonuma indirecek kadar merak ettiğim bu uygulama (İndirdiğinizde üyelik hesabı açmanız gerekli) kuşların nerede olduğunu bildirmek için büyük bir kuş gözlem veritabanına sahip. Bu arada Subaru size eğer büyük bir kuş manyağı iseniz kendi bulduğunuz verileri sisteme girebilme özgürlüğü sunuyor.

Düşünüldüğü zaman şirin bir uygulama olduğu anlaşılıyor; tıpkı kuşlar gibi. Subaru BRZ'de de şirin bir 2.0 litrelik 205 beygir güce sahip bir motor var. Ama bizler BRZ'den şirinlik değil canavarlık bekliyoruz bu sebeple motorun şirinliğinden şikayetçiyiz. Performans, kuş bulma yeteneğinden çok daha önemli. Değil mi ?

Motora şirin dediysek o kadar da beceriksiz değil tabi ki. Ancak, kardeşleri Toyota GT-86 ve Scion FR-S'e bakıldığında performansına göre çok daha fazla yakıt sarfiyatı yapıyor. En azından bu küçük yarışçıya ufaktan turbo falan koysaydınız ?

Bazı otomobil tutkunları tıpkı Impreza'da olduğu gibi BRZ'de de STI versiyonunu sokaklarda görmek istiyor. Ama sizi şimdiden boşa umutlandırmak istemiyorum. Çünkü Subaru'dan henüz BRZ STI ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Şimdilik emin olduğumuz tek şey Subaru'nun kuşlarla ilgili olmayan 7 farklı uygulama ile daha karşımıza çıkacağı. Peki bu 7 uygulama ne işimize yarayacak ? Macellan usülü navigasyon sistemi, park yeri bulucu, konum paylaşım uygulaması, sürüş alışkanlıkları izleyici bir uygulama, kullanım kılavuzu uygulaması ve yerel etkinlikler uygulaması gibi hayatımızı kolaylaştıracak birçok özellik Subaru sayesinde artık parmaklarımızın ucunda.

Bu özelliklerin bir spor otomobilde gerekliliği, açıkçası yine de büyük tartışma konusu. Size yukarıda gördüğünüz STI versiyonun üretileceği müjdesini vermeyi dört gözle bekliyoruz. Daha performanslı haberler için Otokılavuz’u takipte kalın.

Kaynak: jalopnik.com

bottom of page