top of page
  • Atahan TOPKÜL

Aston Martin DB11: Aerodinamik Sanatı


Kanatlar olmadan nasıl ‘downforce’ üretilir? Bu sihir değil, Aeroblade teknolojisi…

Aston Martin, yeni grand tourer’i DB11'i geliştirirken ilginç bir problem yaşadı. Araba hızla giderken gerçek downforce(havanın aracı yere bastırma kuvveti) üretmek gerekiyordu; ancak şirket büyük kaba bir spoilere başvurmak istemiyordu. Bu yüzden Aston'un çözümü Aeroblade adını verdiği dizayn çözümü oldu ve DB11’in büyüleyici özelliklerinden biri haline geldi.

Hava DB11'in C sütunundan giriyor ve borular yardımıyla karoserin içinden geçerek arka taraftaki küçük bir açıklıktan aracı yere bastıracak şekilde çıkıyor. Bu sayede arka tekerlekler tıpkı bir kanat gibi yere daha çok basıyor. Eğer yüksek hızdaysanız ve araç borularına çok fazla hava girerse üst tarafta bir spoiler açılıyor ve fazla havayı dağıtıyor.

Aston Martin, havayı aracın içinde yönlendiren ilk marka değil. Ford GT, Acura NSX, McLaren 570S ve Ferrari 488’in hepsi de benzer konseptler kullanıyor; fakat hiçbiri bu olayı daha zarif yapmıyor. Neye bakacağınızı bilmeseydiniz, Aeroblade’in farkına bile varamayacaktınız ki söz konusu zariflik de bunun yüzünden…

Yine de DB11’ in aerodinamik özellikleri bununla sınırlı kalmıyor. Aston Martin, yayınladığı bu yararlı videoda hepsini göstermiş. Karosere küçük bir spoiler görevi ile birlikte estetik katan aynalar hoşunuza gidebilir.

Bu teknoloji otomobil aerodinamiğinin altın çağına hizmet ederken daha fazlası için Otokılavuz’u takipte kalın.

bottom of page