top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

ABD Takata'ya 1 Milyar Dolar Ceza Kesti, Eski Yöneticiler İse Tutuklanıyor!


Otomobil firmalarının en büyük hava yastığı tedarikçisi olan Takata’nın başı büyük dertte.

ABD hükümeti, Japon otomotiv tedarikçisinin dolandırıcılık suçlarından biriyle ilgili olarak kablo dolandırıcılığı suçlamasıyla Takata Şirketine 1 milyar Dolar ceza kesti. Bu olay ABD ve aslında dünya tarihinin en büyük otomobil güvenliği geri çağırması başlattıktan sonra gerçekleşti. Takata'nın havayastıklarını, hatalı ve açılma zamanlamasının doğru olmayan şekillerde tasarladıkları tespit edildi ve ardından büyük bir para cezası kesildi.

Cuma günü Michigan Doğu Bölgesi Avukatlık Bürosu tarafından açıklanan cezanın 25 milyon Doları şirket için, 125 milyon doları da mağdurlar için kesildi. Takata'nın usülsüz biçimde otomobil üreticilerine ürün satmasına da 850 milyon dolar ceza kesen ABD hükümeti bu konudaki ciddiyetini tüm dünyaya duyurmuş oldu. Şirkete daha önceden de 2015'de usülsüzlükler sebebiyle ABD hükümeti tarafından 70 milyon dolarlık tazminat davası açılmıştı. Araçlarının geri çağrılmasından etkilenen mağdurların da şikayetlerini varsayarsak Takata'nın başının bir hayli ağrıyacağa benziyor.

Adalet Bakanlığı, Takata'yı denetlemek için Ken Feinberg'i düşünüyor. Feinberg daha önceden, kontak problemi sebebiyle Amerikalı firma GM'nin tazminatıyla uğraşıyordu.

Takata'nın geri çağırdığı 19 şirket ve yaklaşık 42 milyon araç var. Bu da toplamda 65 milyondan fazla havayastığı anlamına geliyor. Takata'nın hatalı ürettiği havayastıklarının şimdiye kadar 16 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı düşünülüyor. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'ne göre Birleşik Devletler'de, Takata tarafından üretilen hava yastıklarının hatalı olması sebebiyle 220 olay meydana geldi ve 1 Aralık itibariyle 11 ölü ve 184 yaralı vardı.

Hal böyle olunca güvenlik komisyonu üç eski Takata yöneticisini (Schnichi Tanaka, Hideo Nakajima, Tsuneo Chikaraishi) kablo dolandırıcılığı ve komplo yapmak ile suçladı. Yöneticilerin her birine 6 farklı dava açıldı. Reuters, adı geçen üç üst düzey yönetici için de tutuklama emrinin çıkarıldığını açıkladı.

Detroit'te konuşan ABD savcısı Barbara McQuade, yöneticilerle düzenli olarak e-posta iletilerinde "müşterilere yapılan raporları tahrif etmek" ile ilgili yazışmaların olduğunu belirtiyor. Son olarak, bunu kendi aralarında "verileri x-mek" şeklinde şifrelediklerini ve mühendislerin istatistikleri bile bile bozmaya veya manipüle etmeye çalıştıklarını söylüyor McQuade. Otomotiv dünyasından daha fazla haber için Otokılavuz’u takipte kalın.

bottom of page