top of page
  • Cemal DEMİR

Mustang Euro NCAP’ta Çuvalladı!


ABD’de yapılan testlerde rakibi Camaro ve Challenger’dan daha iyi sonuçlara imza atan Mustang, Avrupalıları etkileyemedi ve son yılların en kötü güvenlik notunu aldı.

Amerikalı test kuruluşu IIHS, ABD’nin 3 favori kas yığınının(Chevrolet Camoro, Dodge Challenger, Ford Mustang) güvenliklerinin ne durumda olduğunu öğrenmek için onları teste almıştı. Dar alan çarpışma testi gibi zorlu bir testin olduğu bu testte, Ford Mustang rakiplerine oranla ‘iyi’ bir sonuç almıştı. Sadece dar alan çarpışma testinden ‘kabul edilebilir’ notu alan Mustang, diğer kategorilerde ‘iyi’ notunu aldı.

Mustang GT, Avrupa’ya uzun tarihinin ardından ilk defa geldiğinden, Avrupa tüketicisi tarafından büyük ilgiyle karşılanmıştı. Hali hazırda yeni bir Mustang almak istiyorsanız, uzunca bir bekleme kuyruğuna girmek durumunda kalıyorsunuz. Euro NCAP de bu sırada, Mustang’i teste almanın vaktinin geldiğini hissetti. Aldıklarında ise sonuçtan pek hoşnut kalmadılar.

Mustang, Avrupa’da Amerikan versiyonuna göre bazı farklar içeriyor. Bunun sonucunda da NCAP, aracın 5 üzerinden sadece 2 yıldız almaya yeterli yetkinliğinin olduğunu söyledi.

Euro NCAP’ın genel sekreteri, Michiel van Ratingen, daha ileri gitti ve “Ford, Euro NCAP’ın Mustang’i test edeceğini beklemiyordu ve bu yüzden Avrupa versiyonuna, Amerika versiyonunda kullandığı güvenlik teknolojisini kullanmamayı seçti. Güvenliğe karşı böylesine bir tutum Ford müşterilerine bir sorun teşkil ediyor, ister yüksek performanslı, isterse standart bir aile aracı alsınlar.” Diyerek durumun ciddiyetini vurguladı.

Mustang’in aldığı not, 2012 yılından sonra teste giren hiç bir aracın almadığı kadar kötü. Mustang’in sonuçlarına daha keskin bir karşıtlık sağlamak için, Euro NCAP Volvo S90 ve V90’ı da duvara çarptı. Araçlar geçen sene teste giren tüm araçların üstünde puan alarak testi tamamladı. XC90’ın önceki puanına yakın tamamlanan testten sonra, Euro NCAP testlerinde tüm zamanların en güvenli 3 otomobili Volvo oldu.

Ford, bu yıl piyasaya süreceği makyajlı Mustang’de çarpışma önleme yardımcısı ve şerit takip asistanını standart olarak sunacak. Mr. van Ratingsten ise bu durumdan pek etkilenmiş gibi durmuyor:

Elbette ki gelişmeleri memnuniyetle karşılıyor ve güncellenmiş model için yeni bir derece yayınlamayı umuyoruz. Yine de, Mustang daha iyi bir sonuç elde etmek için daha temel güncelleştirmelere ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle Ford’un, gelecek Mustang nesilleri için gerekli değişikliklere yatırım yapma fırsatını değerlendirmesini umuyoruz.

Önemli Not: Mustang’in Avrupa versiyonunda sadece çarpışma önleme yardımcısı kaldırıldı, bunun sonucunda da yaya güvenliğinden kötü not aldı. Peki ön offset testinde sürücü ve yolcu hava yastıkları çarpışma darbesini emmek için yetersiz kalması? Tam geniş önden çarpma testinde, arka emniyet kemeri ön gergilerinin ve yük sınırlayıcılarının eksikliği? Bu eksiklik, arka yolcunun emniyet kemerinin altına kaymasına neden oldu. Bu da gerçek hayatta yaşanabilecek kazalarda ciddi karın yaralanmalarına yol açabiliyor. Yan çarpışma testinde ise 10 yaşındaki çocuğun başı perde hava yastığından sıyrılıp iç mekan iç mekanla temas etmesine ne dersiniz? Hala sonucun sadece araçtan bir iki donanım çıkarılmasından dolayı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Ben hiç sanmıyorum. Yine bir yerlerde para hırsı iş başında ve sonucu tüketiciye dokunuyor. Bazı firmaların öncelikleri değişmiyor. Bu da bize denetimin hayatın her alanında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Daha güven veren haberler için Otokılavuz’u takipte kalın.

bottom of page