top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Otomobillerin Zombisi Yeniden Diriliyor!


İsveçli otomobil üreticisi tıpkı bir zombi gibi yeniden dirilmeye devam ediyor!

National Electric Vehicle Sweden (NEVS) tarafından denetlenen Saab, yılda 200.000 araç üretme kapasitesine sahip bir Çin fabrikasıyla anlaşma sağlayarak elektrikli otomobil segmentinde ayak seslerini rakiplerine hissetirdi.

Şirketin elektrikli taşıt üretim lisansı, Çin Ulusal Kalkınma Reform Komisyonu (NDRC) tarafından onaylandı. Ayrıca komisyon, NEVS'e araçların üretiminin resmen başlamasına izin verdiğini bildirdi. Çin'de şirketler, elektrikli otomobil üretmeden önce NDRC'den izin almaları gerekiyor. Neyse ki Saab'a Çin'den yeşil ışık yandı.

Çin ile ülke içi ve ülke dışı ortaklık sağlayan NEVS, aynı zamanda yatırımını NDRC tarafından onaylatabilen ilk işletme olma özellğini elinde bulunduruyor. Şu andan itibaren NDRC, şirketlerin Çin'de otomotiv endüstrisine yatırım yapmadan önce onay almalarını talep ediyor. Bu durum şirketleri düşündürüyor olmalı ki; Çin hükümeti yabancı otomobil üreticilerinin ülkeye yatırım yapmasını kolaylaştırabilmek için sürekli olarak planlar yapıyor.

Çin'in Tianjin kentinde faaliyet gösterecek olan fabrikanın yapımı devam ediyor. NEVS yıl sonuna kadar fabrikanın aktif olacağını öngörüyor. Tesisin yılda 200 bin adet elektrikli otomobil üretebileceği düşünülüyor.

Bugünlerde elektrikli araç satışları Çin'de resmen patlama yapmış durumda. Hatta NEVS, Tianjin'deki fabrikası açıldıktan sonraki ilk üç senenin siparişlerini şimdiden alındı. Firmanın yaptığı anlaşmanın şartlarına göre NEVS, Panda New Energy şirketine 150 bin adet Saab 9-3 sedan elektrikli araç temin edecek. Şirketin açıklamalarına göre anlaşmanın değeri 12 milyar Dolar civarlarında.

Saab'ın hisselerini, 2012 yılında satın almasından sonra NEVS, firmanın eski araçlarını öncelikle Çin'in genişleyen pazarlarında satılabilecek daha sonra da küresel olarak pazarlanabilecek hale getirmeyi başardı. Bu büyük proje, elektrikli otomobil segmentinde Saab'ın sıkı bir rakip olarak piyasaya sunulacağını belli ediyor. Türkiye'nin ilk yerli aracının da alt yapısını oluşturacak olan Saab ile ilgili tüm gelişmeler için Otokılavuz'u takipte kalın.

bottom of page