top of page
  • Cemal DEMİR

Aynı Abisi: Yeni SEAT Ibiza


Seat’ın küçük sınıftaki temsilcisi Ibiza, markanın yeni tasarım felsefesi “Leonlaştırma”. Yeni Ibiza da bundan nasibini almış.

Seat’ın dün Facebook’ta da canlı yayınlanan Barcelona’daki basın lansmanında, yeni Ibiza’nın örtüsünü kaldırmadan önce vurguladığı şey “şu ana kadarki en iyi Ibiza” olmasıydı. Peki ya rakipleriyle boy ölçüşebilecek kadar iyi mi?

Yeni Ford Fiesta’nın duyurulmasından sonra Ibiza’nın da ortaya çıkması, zaten gittikçe daha fazla talep gören küçük sınıfın daha da büyümesine yol açabilir. Mazda 2, Skoda Fabia gibi rakiplerine nazaran, bu sefer Seat, büyük lokma kuzen VW Polo’yu hedefliyor.

Ağustos aylarında Türkiye’ye gelmesi beklenen Ibiza, önceki nesile göre daha kısa. Buna rağmen uzatılan aks mesafesi sayesinde iç mekandaki ferahlılığı arttırılmış. Ayrıca asıl önemli gelişme bagaj hacminde yaşanmış. 355 litre bagaj hacmi eski nesile göre 63 litre daha fazla olmasının yanında sınıfının da en büyük bagaj hacmi. Genişleyen boyut ve arkaya doğru uzanan bagaj kapağı bu başarıyı getirmiş gibi görünüyor.

Volkswagen’in MQB platformu üzerine inşa edilen yeni Ibiza bu sayede daha hafif ve daha rijit(%30 daha iyi burulma direnci). Bu sayede yol tutuş, performans ve yakıt ekonomisini bir arada sunabiliyor. Bunun yanında Seat, daha iyi ses yalıtımı ve daha konforlu bir sürüşe sahip olacağının da altını çiziyor.

İspanyol marka, uzun zamandır Volkswagen grubunun en şık markası ve Ibiza’yla da bundan taviz verilmemiş gibi duruyor. Otomobilin iç kısmında da Seat’ın dizayn dili hala konuşulmaya devam ediliyor. Bu kez, eğlenceden çok beyefendiliğe oynamaya karar veren Ibiza, abisi Leon’un derli toplu yapısını örnek almış. Adaptif hız sabitleyici, park sensörleri, ön ve arka görüş kameraları, kablosuz şarj, Beats ses sistemi, anahtarsız giriş, çarpışma uyarı sistemi yeni Ibiza’da sunulan özellikler arasında. Araçta, S, SE, FR ve bir de lüks Xcellence donanım seviyeleri bulunacak. Ayrıca FR donanımla birlikte adaptif süspansiyon sisteminin de sunulması olası görünüyor.

İşin en ilginç yanı, yeni Ibiza sadece beş kapılı hatchback versiyonuyla piyasada olacak. Piyasaya ilk olarak 1.0 TSI 94 ve 113 beygir benzinli ile 1.6 TDI 79 ve 94 beygir dizel motor seçenekleriyle sunulacak. Gelecek yıl ise, yeni 1.5 litrelik 148 beygirlik TSI motorla podyuma çıkacak. Sadece bu versiyonda 7 ileri çift kavramalı şanzuman opsiyonel sunulacak. Mart ayındaki 2017 Cenevre Oto Fuarında ilk olarak görücüye çıkacak olan Ibiza’nın Cupra versiyonu henüz duyrulmuş değil. Fakat kulağımız Cenevre’de olacak. Bütçenize en uygun haberleri kaçırmamak için Otokılavuz’un mail bültenine abone olun.

bottom of page