top of page
  • Alkım ADSIZ

7 Kişilik Dacia Duster Sahneye Çıkıyor


Yeni Dacia’nın meşhur SUV’u Duster’ın 7 koltuklu yeni versiyonu Grand Duster, 2018’de yollarda olacak.

Dacia 2004 yılında Renault mülkiyeti altında gençleştirilme programına girdiğinden bu yana yaklaşık 4 milyon araba satarak büyük bir başarı elde etti. Fransız marka buradan kazandığı hızla yeni bir serinin üretimine başlama arayışında ve aldığımız bilgilere göre de bu operasyona Duster’dan başlıyor.

Yenileme, 2017 yılının sonlarına doğru bütün yeni üretilecek Duster’larla başlayacak. Ancak sürekli büyüyen SUV pazarında, Dacia pazara, Nissan X-Trail ve Kia Sorento ile aynı kulvarda koşacak, uygun fiyatlı, pratik yedi koltuklu geniş bir araba sunuyor. Bu heybetli SUV'un adı ise Grand Duster olacağa benziyor.

Grand Duster, önümüzdeki yıllarda piyasaya sürülmesi beklenen yeni Dacia’ların da tasarım dilini yansıtıyor. Resimlerde de görüldüğü gibi standart 5 koltuklu modelin kutu gibi, tıknaz görünümü, yerini daha yumuşak ve şık dokulara bırakıyor. Yine de eskisinden yadigar sert kaplama yerini koruyacak.

Yeni estetik yapıya rağmen, Dacia, ahlaki değerlerini kaybetmemeye kararlı. Bu yüzden, Grand Duster’ların üretim masraflarını en aza indirmek için, standart Duster’ın platformunun uzatılmasıyla elde edilen platformu kullanacaklar. 7 kişilik Duster 4.7 m uzunluğuyla, küçük kardeşinden 200mm daha uzun olacak(Standart 5 kişilik versiyon da aynı oranda büyütülecek, mevcut Duster 4.3m)

Sonuç olarak, her iki versiyonda da bagaj kapasitesi de artacak; beş koltuklu Duster 500 litrelik bir bagaj hacmi sunarken, üçüncü koltuk sırası yatırıldığında Grand Duster'da 650 litrelik bir bagaj hacmi ortaya çıkıyor.

Bu oranlar Grand Duster'ı büyüklük açısından Nissan X-Trail ve Kia Sorento'dakilere karşı koyuyor, ancak başlangıç fiyatının 70.000 TL civarında olacağını göze aldığımızda, diğer yedi koltuklu SUV rakiplerini fiyat bakımından büyük hezimete uğratacak gibi duruyor.

Dacia’nın düşük bütçeye uygun araç üretme sevdasını göz önünde bulundurursak, bizi her halükarda bir Dacia bekliyor. Bu yüzden yeni Duster'ın kabini aşırı geliştirilmiş olmayacak ve daha çok dış yüzeye odaklanıldığı için tasarımda çok da büyük değişiklikler göremeyeceğiz. Baz donanımla birlikte yine bizi kumaş koltuklar, elektrikli ön camlar, DAB radyo ve çelik jantlar otomobilde dikkat çeken unsurlar olacak! Ancak daha spesifik modellerde klima, navigasyon ve park sensörleri gibi üst düzey özellikler standart olarak görülecek.

4 çekişli tam donanımlı versiyon, Dacia‘nın bu zamana kadar biçtiği en yüksek fiyata sahip olacak(Yaklaşık 105 bin TL).

Güncel kasa Duster’ın, Renault rafından alınan motorlarının ise yeni nesilde korunması planlanıyor. Bunun yanında yeni 124 beygirlik 1.2 litre turbo benzinli motor Duster için büyük yenilik olacak. Fakat yeni Duster, 1.5 litrelik dizeliyle, Renault’un Kadjar da kullandığı daha büyük ve daha güçlü bir 130bhp'lik 1.6 litrelik dizelin bir hayli gerisinde kalmaya bir süre daha devam edecek.

Otomatik vites seçeneğinin sunulması pek olası görünmüyor(Yeniden fiyatları aşağı çekmek için). Bunun yerine tüm modeller altı ileri düz şanzumanla sunulacak. Ama elbette, 4 çekiş özelliği isteğe bağlı olarak kalacak. Size en uygun otomobiller için Otokılavuz’u takipte kalın.

bottom of page