top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Dünyanın En Hızlı Elektrikli Aracı. Üstelik Otonom!


Geçtiğimiz yılın ilk günlerinde açıklanan NIO EP9, Çin'li otomobil üreticisi NextEv tarafından tasarlanan ve elektrikli otomobiller arasında Nürburgring pistini 7:05:12'lik zamanlamayla tamamlayarak son günlere damga vuran elektrikli bir yarışçı.

Gerek kaputun altında gerekse kaputun üstünde inceleyenleri kendisine hayran bırakan EP9, 1341 beygirlik gücüyle tüyleri diken diken etmeyi başarıyor. Şasi tasarımı ise en az motoru kadar sağlam. En son vidasına kadar yarışçı olduğunu belli eden tasarım, elektrikli otomobillerin de en az içten yanmalı motora sahip otomobiller kadar yarışçı olabileceğine dair bizleri bilinçlendirecek şekilde dizayn edilmiş.

Araç otonom modda şimdilik sadece Circuit Of America pistinde test edildi ve bu sınavı 2:40:33'lük zamanlamayla tamamlayarak segmentinde yeni bir rekora imza attı. Son hız testine saatte 257 kilometreyle cevap veren EP9, bu alanda da segmentinde rekoru kırmayı başardı. Bu sonuçtan memnun olmayanlar için araç profesyonel bir sürücü tarafından aynı pistte tekrar denendi ve pistten 2:11:30'luk zamanlamayla ayrıldı. Sürücüyle birlikte son hız saatte 273 kilometre hıza ulaşan Çinli yarışçı adeta gelecekten gelmiş izlenimi yarattı.

Teknolojinin ve yazılımın kalbi olarak kabul edilen şirket, ABD'nin Silikon Vadisi'nde bulunan fabrikasında bu aracın sadece dört ayda tasarlandığını iddia ediyor.

NIO, 10-12 Mart tarihlerinde Teksas'ta düzenlenecek olan kampanyada Coppertank Etkinlik Merkezi'nde EP9'u kamuoyuna sunacağını ve kamuoyunu bilgilendireceğini bildirdi.

NIO ABD Ceo'su Padmasree Warrior "NIO markası olarak segmentimizdeki çıtayı yükseltmeye çalışıyoruz. EP9 ile kırılan rekorlar, otomotiv ve teknoloji pazarında büyük bir etki yarattı. Bu sayede de parmakla gösterilecek bir başarı elde etmiş olduk." dedi ve konuşmasını şu şekilde bitirdi: "Silikon Vadisi'nde çalışan ekibimiz otomotiv ve yazılım alanlarında ellerinden geleninin en iyisini yapıyor. Şayet böyle olmasaydı bu kadar kısa sürede elde ettiğimiz başarılar elde edilemezdi. Öncelikli amacımız, insanlara inanılmaz deneyimler yaşatırken çevremizi de korumaktır. Mart ayında Teksas'ta düzenlenecek olan fuarı dört gözle bekliyoruz. Otomotiv sektöründe yeni bir çığır açacağız."

bottom of page