top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Range Rover Cenevre Otomobil Fuarı'na Hazır!


Evoque ve Range Rover Sport'un arasındaki boşluğu doldurmakla görevlendirilen Velar, İngiliz otomobil üreticisinin geleceğe bakışını bugünden yansıtıyor.

Birkaç hafta önce Range Rover'ın Gaydon'daki tasarım stüdyosunda bulunan Velar, basın mensupları tarafından incelendi. Bu sayede biz de, 9 Mart tarihinde başlayacak Cenevre Otomobil Fuarı'ndan önce araçla ilgili birkaç ipucu edinme fırsatı bulduk.

Range Rover'ın lüks ve bir o kadar da spor tasarlanan yeni aracına bakıldığında, göze ilk çarpan detay BMW X6'dan esinlenmeler oluyor. Range Rover Velar'la tanışmak için sabırsızlandığınızı biliyoruz. Range Rover'ın arazideki başarısı, asfalttaki performansına bugüne kadar gölge düşüremedi. Bu yeni İngiliz SUV'u da atalarının göğsünü kabartacağa benziyor. Velar, Türkçe'de yumuşak anlamına geliyor. Range Rover'ın felsefesiyle pek uyuşmayan bir isim olsa da, Range Rover bugüne kadar koruduğu sert duruşunu bu araçta da devam ettirecektir diye düşünüyorum. Velar, ismi dışında en az 1970 model Range'ler kadar arazi sever olacak. Böylece kendini daha çok sevdirecek. Dünyanın en sert koşullarıyla başa çıkabilecek yeni bir SUV ile tanışmaya hazır olun...

Pekala Velar neden üretildi? Velar'ın tasarımında ve üretiminde yönetici olarak görev alan McGovern'ın açıklamalarına göre Range Rover Evoque ve Range Rover Sport arasında fiyat olarak büyük bir uçurum vardı. Bu uçurum Velar sayesinde daha küçük rakamlara indi. McGovern'ın Massimo Frascella liderliğindeki ekibi Evoque'un cevherini keşfetti. Range Rover'ın birçok prensibinden ödün verilerek üretilen Evoque, küçük crossover segmentinin sevilen hatta en iyilerinden sayılan birisi olmayı başardı. Velar'ın üretim kararı, Evoque'un değeri anlaşıldıktan sonra verildi diyebiliriz. McGovern'ın önderliğindeki Range Rover alt markası, başarıları ve gelecekle ilgili doğru adımlar atması sayesinde günden güne gelişiyor. Ürettiği her yeni araçta ise kendisine hayran bırakmayı da ziyadesiyle başarıyor.

Velar, tasarımının başında Jaguar F-Pace ile benzer çalışmalar yürütüldü. Hatta ilk bakışta aracın Jaguar F-Pace'den esinlenerek tasarlandığını düşünebilirsiniz; ancak size şu kadarını belirtelim, iki araç arasındaki tek benzerlik dingil mesafesi. Dikkatle baktığınızda Velar'ın karakteristik Range Rover ruhuyla tasarlandığını rahatlıkla anlaşılıyor. 180 beygirlik turbodizel ve 380 beygirlik turboşarjlı V6 olmak üzere Range Rover'ın planlarında iki ana seçenek var. Dört tekerlekten çekiş ise standart olacak araçta 247 beygir gücünde, dört silindirli Ingenium gazlı motor da piyasaya sürülecek ve daha sonra 300 beygirlik bir versiyonu da piyasaya sürülecek. SVO ve SVR modeller için ise henüz resmi bir açıklama yok.

Velar, tasarımcıların hayallerinin, mühendisliğe aktarılmış hali. Fotoğraflarda görmüş olduğunuz Range Rover'ın ayrıntıları, Evoque'dan kendisini rahatlıkla ayırt ettiriyor. Bunlar hayallerin sadece bir bölümünden ibaret. Asıl hayal Range Rover'ı tasarım odaklı geleceğe taşımak. Aracın dışında bulunan tüm aydınlatmalar LED. Gövdeye gömülen kapı kolları kesinlikle bir mühendislik zaferi. Aracın heybetli duruşu aracın rengiyle kontrast oluşturan cam tavan sayesinde daha da karizmatik hale gelmiş. Büyük ve geniş tekerlekler, aracın yolda yılan gibi kıvrılmasına ve eşsiz bir dengeye sahip olmasına yardımcı oluyor. McGovern, dış tasarımı büyü olarak tanımlıyor. Peki bu fikre kapılmamak elde mi?

Nasıl Volar dış görünüşüyle Range Rover'ın geleceği hakkında bizlere ipucu veriyorsa; aynı şekilde iç görünümüyle de kendi geleceğini yansıtıyor. İç mekanda üzerinde durulması gereken en önemli husus deri ve ahşap dışındaki yeni özellikler. Land Rover'ın son yıllardaki dizayn dilini kullanan kokpit, artık yeni bilgi ve eğlence sistemiyle yolculularına ay yüzeyinde ilerlermişçesine konforlu bir iç mekan sunmak için yeniden tasarlanmış. Klima kontrolü ve araç ayarları bir hayli genişletilmiş. Araçta bulunan OLED ekrandan aracın hemen hemen her ayarını kendi beklentinize göre değiştirebiliyorsunuz. Dokunmatik ekran çok fazla özelliğe sahip olduğu için malesef biraz karışık ve alışmak zaman alıyor. Ekip, Velar'ı mümkün olduğunca sürücünün kendi isteklerine göre yönetmek için ekrana olabildiğince çok özelliği, şık ve zarif şekilde yolculara sunduklarını belirtiyor. Grup lideri McGoven ise ekipten biraz daha farklı konuşarak "Teknolojinin arabalarda bu kadar yaygın olması bazı otomobil severlerin hoşuna gitmese de kullanışlılık ve ergonomiye ilerleyebilmek için ihtiyacımız var"dedi. Land Rover'ın multimedya sistemi Touch Pro Duo olarak adlandırılıyor. Daha önce benzerine rastlamadığınız bilgi-eğlence sistemiyle tanışmaya hazır olun!

Teknoloji konusunda segmentinin ve markasının liderliğini ele almaya hazırlanan Velar'ı, ismi kadar yumuşak bekleyenler varsa şimdiden yanıldı. 2006 yılından beri Off-Road'da kendini ispatlamayı başaran Range Rover Sport'tan çok daha yüksek bir arazi kabiliyetine sahip olacak. Velar bu konuda da her Range Rover gibi iddialı. Sınıfının arazideki en başarılı tırmanıcısı ve bozuk yolların ustası olacağının sözü Range Rover tarafından verildi. Arazide ilerlerken zemine göre aracın kendini ayarlamasını sağlayan Aktif İlerleme Kontrolü ve Terrain Response(Zemin Kontrol Sistemi) havalı süspansiyonlar gibi opsiyon listesinde.

İngiliz otomobil devi, daha önce Range Rover kullanan müşterilerini de unutmadı. Aracın teknolojik olmasının sürüş karakterini değiştirmeyeceğini; teknolojinin kokpitte bulunan gereksiz tuşlardan arındırmak, sürüş zevkini ve güvenliğini arttırabilmek için ileri düzeylere taşındığını bildirdi.

Velar'ın böldüğü fiyat uçurumuna tekrar geri dönelim. İlk olarak 50.895$'dan başlayan fiyatla ABD'de satışa sunulacak olan Velar, Range Rover'ın en lüks SUV'undan fiyat olarak bir hayli uzak. F-Pace ile kıyaslandığında fiyatın gayet uygun belirlendiğini düşünüyorum. Velar'ın en dolu versiyonunun ise 90 bin Dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

Firma son olarak yeni Defender'ı da önümüzdeki günlerde fuarlarda görebileceğimizi bildirdi. McGovern, aracın tasarımının ve üretiminin tamamen bittiğini, geriye sadece tanıtımının kaldığını ekleyerek heyecanımızı iki katına çıkardı. Land Rover, Defender'ı da Velar gibi geliştirebilirse tahminlerden çok daha büyük bir ilgiye maruz kalabilir. Daha yenilikçi haberler için Otokılavuz'u takipte kalın.

bottom of page