top of page
  • Atahan TOPKÜL

İşte Tüm İhtişamıyla Porsche Panamera Sport Turismo


Porsche'nin şu ana kadar çıkardığı ilk station wagon'uyla tanışın.

Yaklaşık bir ay öncesinde, hakkındaki ilk söylentiler basına yayıldığından beri merakla beklenen Panamera Sport Turismo ile ilgili bilgiler ortaya çıktı. İşte o özel station wagon !

Porsche, Panemera lansmanında müşterisine 4 farklı seçenek sunacak: 330 beygirlik Panamera 4, 440 beygirlik Panamera 4S, 462 beygir gücündeki Panamera 4 E- Hybrid ve 550 beygir gücünde Panamera Turbo. Turbo modeli hariç bütün modellerin ortak özelliği ise çift turbolu V6 motorlara sahip olmaları. Turbo modelinin motoru ise çift turbolu bir V8...

Sport Turismo' ların 0-100'leri sedan muadilleriyle aynı. Bu da station wagon araçlara performans yönünden olumsuz bakan müşterileri şaşırtmaya yetecek. En hızlı model olan Turbo, launch control eşliğinde 3,4 saniye gibi bir sürede 100 km/h hıza ulaşıyor. Bu da yakın zamanda çıkan rakibi niteliğindeki Mercedes-AMG E63 S kadar hızlı olduğu anlamına geliyor.

Panamera'nın sedan modelinin aksine, Sport Turismo sadece 4 tekerlekten çekiş sistemiyle sunulacak. Porsche'nin 680 beygir gücünde Panamera Turbo S E-Hybrid'in Sport Turismo versiyonunun üretimi konusunda ise kesin bir bilgi yok.

Sport Turismo beş koltukla satılan ilk Panamera olacak; bir başka deyişle 4+1. Eğer isterseniz bunun yerine elektronik ayarlanabilir iki arka koltuk da sipariş verebiliyorsunuz. Görüldüğü üzere Sport Turismo diğer meslektaşlarından daha pratik olsa da kayda değer bir fark içermiyor. Koltuklar açıkken 518 litre, katlanmış konumdayken 1387 litre’lik devasa bir bagaj hacmine sahip. Sedanda ise bu oranlar 492 Litre’ye 1302 Litre.

Sport Turismo uzun bir tavana sahip olduğu için Porsche de yere basma kuvveti üzerine özellikle yoğunlaşmış. Tavan kısmının arka tarafında bulunan rüzgarlıklar(spoiler) 90 ve 168 km/sa hızdayken açı değiştirerek yere doğru 50 kg’lık bir baskı uyguluyor. Bu sayede aracın yol tutuşu da dengelenmiş oluyor. Eğer sunroof açıksa, spoiler 26 dereceye kadar esneyerek rüzgar sesinin azaltılmasına yardımcı oluyor.

Tüm bu ekstra bagaj alanı ve wagon konseptinin nimetlerinden faydalanmak için bir miktar daha fazla para ödemeniz gerekiyor. Panarema 4 Sport Turismo' nun başlangıç fiyatı 96.200 $(Panamera Sedan 89.600 $), en pahalı ve en 'dolu' model olan Panamera Turbo Sport Turismo ise 154.000 $'dan (sedan 146.900 $) satışa sunuldu.

Sport Turismo'nun sedanlardan daha maliyetli olduğunu ve çok da fazla kullanışlılık sağlamadığını göz önüne alırsak, bu otomobil sadece belirli bir kitleye hitap ettiği kesin. Eğer siz de şu sıralar Cayenne sahibi olmak isteyen sürüye katılmak istemiyorsanız, Panamera Sport Turismo' dan daha iyi bir seçenek yok. Daha kullanışlı otomobiller için Otokılavuz'u takipte kalın.

bottom of page