top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Yakıt Hidrojen, Menzil 790 Kilometre: Hyundai FE


Hyundai'nin hidrojenle çalışan aracı, Japon rakiplerine kimin daha çevreci olduğunu göstermeye kararlı.

Güney Koreli üretici, bu konseptin 2018'de gösterime çıkacak yakıt hücreli Tucson'un da benzer alt yapıyı paylaşacağını belirtiyor.

Hyundai, FE'de hidrojen yakıtını kullanarak önümüzdeki üç yıl içinde Kore'nin en düşük emisyonlu otomobil üreticisi olmayı hedefliyor. Hidrojenle çalışan motor, Hyundai'nin konseplerinden sadece biri. Bu konsept, hayata geçirildiğinde elektrikli, hibrit ve hidrojenli olmak üzere 14 farklı otomobil doğaya sahip çıkacak.

Konseptle ilgili belki de en önemli bilgi, 2015 yılında piyasaya sürülen Tucson'dan dudak uçuklatan rakamlarla daha çevreci ve verimli olması. Bahsetmiş olduğumuz FE'nin motoru, şu anki Tucson'dan %20 oranında daha hafif ve motor bazında %10 oranında daha verimli. Birim mesafeye düşen yakıt sarfiyatının da %30 azaltıldığını göz önüne alırsak, FE'nin, Hyundai adına bir devrim olduğunu düşünebiliriz. Hidrojenli bir araç düşünün ve bu araç ful depoyla 800 kilometreye yakın yol yapsın. İşte Hyundai bu mucizeyi hayata geçirmek için var gücüyle çalışmalarına devam ediyor...

Hyundai, aracın tasarımında doğanın temel kaynağı olan "suyu" örnek almayı tercih etti. Minimalist bir tasarımla gözler önüne serilen FE, göz yormayan ve akıcı tasarımıyla geleceğini, fotoğraflarla rakiplerine bildirdi. Aerodinamik tasarım, havalandırma bölmeleriyle tamamen sürtünmeyi azaltmaya odaklandırıldı.

Çevreci bir araçtan hiçbir ham maddeyi har vurup harman savurmaması beklenir. FE o kadar ince ayrıntılara kadar tasarruf sağlamayı amaçlamış ki, aracın içindeki nemi bile geri dönüşümle tekrar içeridekilere gönderebilecek, çok sayıda entegre edilmiş hava nemlendirici filtreleri bulunduruyor. Elektronik cihazların şarj edilebileceği çok sayıda aygıt bulunuyor. Hyundai ergonomiyi öylesine geliştirmiş ki, bagaj kısmına elektrikli scooter'ı şarj edebilecek priz bile yerleştirmiş. Bu özellik Las Vegas'ta bu yıl düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı'nda şimdiye kadar bir ilk olma ünvanını elinde bulunduruyor.

FE için bahsedilecek son teknoloji, Hyundai Smart Sense sürücü destek sistemine sahip olması. Güvenliğe gelince FE, içindekileri koruma konusunda en az çevreci olduğu kadar iddialı. Daha yenilikçi haberler için Otokılavuz'u takipte kalın.

bottom of page