top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

CIA Suikast Hazırlığında!


Amerikan İstihbarat Ajansı'nın şimdiye kadarki en büyük vurgununu, otomotiv sektörünün girmeye hazırlandığı otonom sürüş döneminden faydalanarak yapacağı düşünülüyor.

WikiLeaks yakın zaman önce, ABD Merkezi İstihbarat Merkezi’nden (CIA) “Vault 7” kod adına sahip yeni bilgiler sızdırmaya başladı. WikiLeaks, Vault 7’nin CIA tarafından organize edilen en büyük projelerden birisi olduğunu bildirdi. Henüz sızdırılan bilgiler, ne yazık ki tam olarak bilgi sahibi olmamız ve önlem almamız için yeterli değil. 8761 dosyadan oluşan belgelerin en önemlilerinin CIA’in Virgina eyaletinin Langley şehrindeki Siber Zeka Merkezi’nde izole edilmiş, yüksek güvenlikli bir kozmik odada bulunduğu düşünülüyor.

Bu belgeler çok önemli bilgiler içeriyor; ancak en önemlisi şu şekilde ifade ediliyor: “Ekim 2014’ten beri CIA, modern ve teknolojik otomobil ile kamyonların kontrolünü ele almak istiyor. Kontrolün amacı belirtilmiyor; ancak CIA istediğini hayata geçirebilirse daha önce eşi benzeri görülmemiş cinayetlerle karşılaşabiliriz.”

2015 senesinde Jeep Cherokee’nin yazılım yoluyla ele geçirilebildiğini görmüştük. WikiLeaks, “Araç sistemlerini” ve “QNX”i ele geçirebilen CIA Gizli Aygıtlar Şubesi için görevin yapılacağı bölgedeki modern araçların, hemen hepsini ele geçirebileceğini 2014 yılına ait sızdırılan belgelere dayanarak belirtiyor.

WikiLeaks’in sızdırdığı bilgiler maalesef CIA’in araçları nasıl kontrol etmeye çalıştığı hakkında ayrıntılı bilgiler içermiyor. CIA’in araçları adeta bir korsan gibi ele geçirdiğine dair neredeyse herkesin kafasında yavaş yavaş soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Özellikle yazılım güvenliği araştırmacılığı yapan Charlie Miller ve Chris Valasek’in az önce bahsetmiş olduğumuz 2014 model Jeep Cherokee’yi yazılımlarla ele geçirip, araca istedikleri komutu verebildiklerini öğrendikten sonra soru işaretleri yerini endişeye bırakıyor.

Otonom sürüş veya araçtan araca bağlantı sağlayabilme özelliklerinden, araçların ele geçirilme ihtimali bir hayli yüksek. Ne yazık ki otomobil üreticileri geliştirdikleri teknolojileri sivil araçlarda kullanırken pek fazla siber güvenlik sağlayamıyor. Firmaların bu bilgileri öğrendikten sonra yeni bir otonom sürüş dönemine tam olarak girmemişken sivil araçlarda güvenlikle ilgili daha çok uğraşmaları gerekli. Aksi takdirde otonom sürüş dönemi bir anda tehlikeli bir hal alabilir. Daha özgün haberler için Otokılavuz'u takipte kalın.

bottom of page