top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Çin'den Gelen Süper Otomobil


2017 Cenevre Otomobil Fuarı'nın en çok ses getiren araçlarından biri de Techrules Ren adıyla tanıtılan Supercar'dı. Fotoğraflarda gördüğünüz otomobil, kendi kendini türbinler sayesinde şarj edebilen elektrikli motora (TREV motor) sahip.

Her ne kadar ilk bakışta konsept gibi görünse de bu araç seri üretime girecek. Ren'in tasarımcıları Giorgetto ve Fabrizio Giugiaro, dizayn aşamasında daha çok havacılıktan esinlendiklerini belirtiyor.

Motorsporlarında uzmanlaşmış İtalyan tasarım şirketi L.M. Gianetti tarafından tasarlanan Techrules Ren, hafifletilmiş şase üzerine yerleştirilen alışılmışın dışında bir oturma düzeni barındırıyor. Araçta üç farklı oturma konfigrasyonu oluşturulabiliyor. Şoför tek başına olduğunda tıpkı Le Mans yarışlarındaki pilotlardan biri gibi hissedebiliyor. Yanında kopilotluk yapacak birini bulduğunda ralli tarzı bir konfigrasyona geçebiliyor veya kendisi önde, arka çaprazlarında oturan iki kişiyle beraberken adrenalinin doruklarına çıkabiliyor. Bu farklı oturma planları polikarbonat tavan sayesinde sağlanıyor.

Ren'in şık ve muhteşem duruşunu tartışmaya gerek yok. Asıl üzerinde durulması gereken olay, şirketin 2016 Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıttığı TREV motor sistemi. Çinli otomobil üreticisi Ren için: "Hibrit güç yenileme teknolojisi şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş düzeyde verimlilik, performans ve çevre duyarlılığı sağlıyor." dedi.

Motor, pili şarj eden bir jeneratörü çalıştırmak için türbinlerden yararlanarak kendisini şarj ediyor. Daha önce geliştirilmiş türbin sistemlerinden farklı olarak, bu türbinler çalışırken jeneretörlerdeki elektriği doğrudan motora iletmiyor. Türbinler sadece aracın şarjı azaldığında jeneratörleri çalıştırıyor; bu sayede motorun gereksiz yere ısınması engellenmiş oluyor.

Elektrikli motorlar çeşitli versiyonlarda satışa sunulacak. Ren'in en iddialı versiyonu önde iki, arkada dört adet olmak üzere toplamda 25kWh gücünde elektrik sağlayacak. 1287 beygire sahip olan motor, 2883 Nm tork üretebilecek. Elektrikli motorla 1170 kilometre gidebilen Ren'e yetişebilmek için, Avrupa'daki araçlar ortalama 80 litre mazot harcıyorlar. Ren'in 2 farklı motor seçeneği daha var. Birincisi, toplamda 429 beygir ve 780 Nm tork üretebilen iki adet elektrikli motor. İkincisi ise 858 beygir ve 1560 Nm tork üretebilen dört adet elektrikli motor. Çinliler sadece bunlarla da yetinmiyor. Performansta zirvelere ulaşmak isteyenler için çok daha uzun menzil sunan 32kWh'lik elektrikli motor seçenekleri de opsiyonel olarak satılacak.

Kokpitte, en kaliteli İtalyan kıyafet tasarım firmalarından birisi olan Pantoloni Torino'nun Ren için özel olarak ürettiği koltuklar son derece şık, lüks ve bir o kadar da sportif görünüyor.

Techrules, Ren'in 2018'de seri üretime geçeceğini bildirdi. İtalya'daki Monza Yarış Pisti'nde testlerinin yapıldığını belirten şirket; aynı zamanda aracın seri üretime geçmesiyle birlikte L.M. Gianetti'nin araç için tasarladığı özel aksesuarların da satışa sunulacağını vaat etti. Güncel bilgilerden haberdar olmaya devam etmek için Otokılavuz'u takip etmeye devam edin...

bottom of page